AV. MUSTAFA ÝLHAN

-YENÝ- AÝLE YILI VE YARGI PAKETLERÝ

AÝLE YILI VE YARGI PAKETLERÝ

2025 yýlý Türkiye’de aile yýlý ilan edildi. Þimdi 7. Aydayýz bu konuda söylemlerin ötesinde elle tutulur bir geliþme göremedik. Bu nedenle burada Aile yýlý dolayýsýyla bir yargý paketi önerisi sunacaðým. Benim önerilerime birçoðunuzun katýlmayacaðýný da bildiðim için tekliflerimin gerekçelerini de açýklamaya çalýþacaðým.

Toplumumuzda görüldüðü üzere nerede ise sabýkalý ya da GBT si olmayan kalmadý. Tüm toplum olarak þizofren olmadýðýmýza göre kanunlarýmýzda bir düzensiz var demektir. Sunacaðým teklifler direk aile ile ilgili olmasa da ailenin ve çocuklarýn geleceðini ilgilendirdiði için biraz konuyu daðýnýk sunarsam da anlayýþla karþýlayýn.

Boþanmalarýn hýzla artmasý, çocuk sayýmýzdaki azalma ve nüfus artýþ hýzýnýn anormal þekilde düþmesi dolayýsýyla 2025 aile yýlý ilan edildi. O yüzden önce boþanmalarýn sebepleri üzerinden baþlayalým.

Boþanmalarýn temel nedeni kötü ekonomi ya da ekonomik özgürlük kavramlarý ile izah edilebilir. Bu nedenle sosyal adaletin tesisi noktasýnda ilk yapýlacak olan tek çalýþanlarýn maaþlarýna ek bir sosyal destek saðlamasý gerekir. Bekar olanlarýn da maaþlarý azaltýlmalý evliliðe teþvik saðlanmalýdýr.

Ekonomik özgürlüðüm var, maaþým var ben niye senin kahrýný çekeyim de ikinci boþanma nedeni. Boþandýktan sonra ise benim koca kahrýna ya da haným dýrdýrýna ihtiyacým yok diyerek evlenmiyorlar. Bir de çocuklar kadýnýn baþýna býrakýlýnca zavallý kadýnlar için çile baþlýyor.  Boþanmalarda kadýna nafaka ödendikçe kadýnlar da evlenmiyorlar. O yüzden evlilik süresi kadar nafaka ödenmesi teklifi bir an önce hayata geçirilmelidir. Çocuklar için de aile içindeki kiþi sayýsýný gelire oranlayarak bir rakama ulaþýlmalýdýr.

 Çocuk yapmayý teþvik etmek için teþvikler saðlanmalýdýr. 50-60 bin lira aylýk alan birisine sen çocuk yap ayda 5000 lira destek vereyim dersen bu iþ olmaz. Emekli oluncaya kadar bir çocukla yetinip kariyer peþine düþerler. Çocuklarý büyüyünceye kadar aileye en az yarým maaþ verilmeli ki aile çocuðun artý masraflarý ile kendi geçimini de saðlayabilsin.  Çocuklu ailelere evde çalýþma, yarým gün çalýþma v.s. imkâný saðlanmalýdýr.

Çalýþan annelerin çocuklarý için iþyerlerine yakýn kreþ imkâný saðlanmalý ve bedelleri devlet tarafýndan ödenmelidir. Bu kreþlerde çalýþma saatleri iþyeri saatleri ile uyumlu olmalý ya da anne kreþ paydos saatinde izinli sayýlmalýdýr. 

Boþanmalarýn bir diðer nedeni aldatmadýr. Her iki tarafý da evli olan çiftlerin cinsel iliþkisi ve nesebin korunmasý için evli kadýnlarla cinsel iliþki halinde zina cezasý getirilmelidir.

Erkekler kadýnlara kur yapmaktan, sevmekten, sevilmekten, âþýk olmaktan, sevgilisine mektup, þiir yazmaktan sarkýntýlýk suçu sayýlacak diye korkmakta duygular bastýrýlmakta ve evliliðe giden yollar kapatýlmaktadýr. Sarkýntýlýk suçunun tarifi yeniden yapýlmalýdýr. Israrlý sarkýntýlýk suç sayýlmalý. Niyet dikkate alýnmalýdýr.  Gençler iki satýr yazý yazdý, telefon numarasý verdi diye aðýr cezalarda yargýlanmamalýdýr.

Toplumumuzda çok sayýda kiþi hakaret ve tehdit suçlarýndan dolayý sabýkalýdýr. Sonuç ceza olarak bu suçlamalar dolayýsý ile kadýnýn beyaný esas diyerek erkeklere ceza verilmektedir. Ayrýca bu cezalar ertelenmemektedir. Hapis yattýðýnda ya da para cezasý verildiðinde dahi cezalandýrýlan yine kadýn olmaktadýr.

Kadýnýn þikâyeti üzerine evden uzaklaþtýrýlan erkek kadýna karþý daha da hiddetlenmektedir. Evden uzaklaþtýrýlan erkek kadýn gibi baba evine de gidemediði için çok zorluk çekmektedir. Bu erkekler için sýðýnma evi ya da parasý devlet tarafýndan karþýlanacak otel temin edilmeli ki geçimsizlik artmasýn taraflara makul düþünme fýrsatý verilsin.

Tehdit suçlamalarýnda da soyut ifadelerden ziyade tehdit edilen üzerinde etki meydana getirip getirmediðine, meydana gelen etkinin derecesine göre deðerlendirme yapýlmalýdýr. Bir mafya babasýnýn tehdidinin karþýsýndaki kiþi üzerindeki etkisi ile trafikte birbirini dahi tanýmayan kiþilerin o an ki hiddetle karþýsýndakini tehdit etmesi ayný etkiyi yaratmaz.  Bu nedenle kavga esnasýnda söylenen hakaret ve tehdit suç olmaktan çýkarýlmalýdýr.  

Kýz çocuklarý 14 yaþýna geldiðinde ergen olmakta ve kendini ispat etme aþamasýndadýr. O yüzden de hatalý tercihlerde bulunmaktadýrlar. Çocuklarýn yanlýþ tercihi nedeni ile aileler cezalandýrýlmamalýdýr. Bu konuda niyet, kusur, teþvik, azmettirme gibi kriterler getirilmelidir. 

Taraflar birbirini sevmekte ayrýlmak istememekte ancak nesillerinin de devamýný arzulamakta ancak kanunlar buna izin vermemektedir. 40 yaþýný geçen ve çocuðu olmayan ya da olma ihtimali bulunmayan kadýnlarýn rýza göstermesi halinde kocalarýnýn ikinci evlilik yapmasýna izin verilmelidir.   

Allah’a emanet olunuz. 

 

                                                                                               Av. Mustafa Ýlhan
​​​​​​​
                                                                                              Kayseri Strateji Derneði Baþkaný 

Henüz Yorum yok

Ýlk yorumu siz yazýn.

Yorum Býrakýn

E-Mail adresiniz yayýnlanmaz.







Yazarýn Diðer Makaleleri