ADNAN KALKAN

HAVALECÝ ANNE BABALAR NESLÝ PERÝÞAN ETTÝ

Anne babalar, okula gönderdim öðretmen yetiþtirmedi diyor. Öðretmen aile temel eðitimini vermediyse ben ne yapabilirim diyor? Havalecilik çözüm deðil.

Bir neslin yetiþmesinde en büyük etken nedir diye sorsanýz, hiç düþünmeden “anne baba” derim. Çünkü çocuk, önce anne kokusunu, sonra baba güvenini hissederek büyür. Ancak modern hayatýn hýzlý çarklarý arasýnda ne yazýk ki birçok anne baba “havaleci” olmuþ durumda. Yani sorumluluðu bir yerlere havale etmiþ, zahmetten kaçmýþ, konfora teslim olmuþ, rahmet bekliyor… Bu teslimiyet ise nesli adým adým periþan etmiþtir.

Anne Eðitimi Yerine Kreþ Eðitimi
Eskiden çocuk, anne dizinin dibinde büyürdü. Ninniyle uyur, dualarla beslenirdi. Þimdi ise daha 4 yaþýnda çocuðu alýp kreþe býrakýyorlar. “Sosyalleþsin, alýþsýn, öðrensin” bahanesiyle annenin þefkati, bir yabancýnýn profesyonel ilgisine teslim ediliyor. Halbuki çocuk için eðitim, önce anne kucaðýnda baþlar. Bu bað erken koparsa, sonraki tüm eðitimler sadece teknik bilgi aktarýmýna dönüþür. Ruh, sevgiyle inþa edilmeden bilgiyle donatýlmasý fayda vermez.

Anaokuldan Üniversiteye Kaybolan Deðerler
Kreþle baþlayan kopukluk, anaokulu ile devam eder. Ardýndan ilkokul… Artýk çocuk, zihnen ve ruhen evden kopmaya baþlamýþtýr bile. Ortaokulda ergenlik dalgasý gelir. Bu dönemde çocuk, karakterini inþa ederken ailesinden çok arkadaþlarýnýn etkisine girer. Deðerler deðil, popülerlik rehber olur. Lise ve üniversiteyle birlikte ise çocuðun kimliði büyük oranda þekillenir. Ve eðer bu süreçte çocuðun ruhu boþ býrakýlmýþsa, bu boþluðu ideolojik, ahlaki, felsefi her tür zararlý akým rahatlýkla doldurur.

Üniversite Çaðýnda Ateist Bir Nesil
Bugün üniversite sýralarýnda; deðer bilmeyen, anlam arayýþý içinde kaybolmuþ, sorgulama adý altýnda inancýný yitirmiþ bir gençlik var. Neden? Çünkü çocukluðunda inançla sevgi arasýnda bir bað kuramamýþ. Dini, kültürü, ahlaki ilkeleri bir yaþam biçimi olarak deðil, bir ezber kalýbý olarak görmüþ. Kalbinde deðil, kulaðýnda kalmýþ nasihatler. Ve böylece medya, çevre, dijital içerikler çocuðun zihnini ve inancýný çökertmiþ.

Anne Babalýkta Havalecilik Olmaz
Unutulmamalýdýr ki; çocuðu büyüten kreþ deðil, okul deðil, öðretmen deðil, anne babadýr. Anne baba çocuðunu doðurur, korur, öðretir, model olur ve en önemlisi milli ve manevi deðerleri aktarýr, þahsiyetini bunun üzerine inþa eder. Öðretmen ise sadece bir rol model olabilir. Yani çocuðun hayatýndaki asýl eðitmen, hala annedir, babadýr. Sorumluluklarýný baþkasýna devreden ebeveyn, çocuðun aklýný, kalbini ve ruhunu deðil, sadece vaktini doldurur.

Sosyal Medya, Ahlaksýzlýðý Pedagojinin Yerini Aldý
Günümüzde çocuklarýmýzý yetiþtiren asýl mecra sosyal medya oldu. YouTube’daki fenomenler, TikTok’taki danslar, Instagram’daki gösteriþ dolu hayatlar çocuklarýn zihin dünyasýný iþgal etti. Ahlak, sabýr, mahremiyet, saygý, kanaat gibi deðerler; alay konusu haline geldi. Çocuk; disiplinli bir öðretmenden, merhametli bir anneden deðil, algoritmalarýn yönlendirdiði ekranlardan öðreniyor hayatý. Bu da pedagojik felaketin en açýk göstergesidir.

Yeniden Haberleþmek Deðil, Yetiþtirmek
Anne babalar artýk “haberleþme” mantýðýndan çýkmalý, “yetiþtirme” bilinciyle hareket etmelidir. Çocuðun gününü sormak, ödevini yaptýn mý demek, sosyal medyada onu takip etmek ebeveynlik deðildir. Çocukla oturmak, oynamak, konuþmak, birlikte kitap okumak, birlikte dua etmek, sofra baþýnda muhabbet etmek... Ýþte esas ebeveynlik budur.

Ya Zahmeti Üstleneceðiz, Ya Medeniyeti Çökerteceðiz
Eðer bugün bu zahmeti, bu sorumluluðu üstlenmezsek, yarýn sadece bireysel deðil, toplumsal çöküþü hep birlikte seyredeceðiz. Çünkü medeniyet, ailenin kalitesine göre ya yükselir ya da çöker. Çocuk, sadece biyolojik bir varlýk deðil; geleceðin vicdaný, aklý, ahlakýdýr. Onu ihmal etmek, sadece bireysel deðil, toplumsal bir ihanettir.
Her çocuk bir emanettir. Ve her emanet, sahibine geri döner. Ya alnýmýz ak olarak bu emaneti yetiþtiririz, ya da havale ettiðimiz sistemlerin ve ekranlarýn kurbaný olarak nesli kaybederiz. Karar sizin ve bizim!! Ne dersiniz?

Adnan Kalkan
adnankalkan01@gmail.com
Twitter: @adnankalkan01
YouTube: Adnan Kalkan

Henüz Yorum yok

Ýlk yorumu siz yazýn.

Yorum Býrakýn

E-Mail adresiniz yayýnlanmaz.







Yazarýn Diðer Makaleleri