- 03 Temmuz 2025 - -YENİ- KUR'AN ÖĞRENMENİN VE ÖĞRETMENİN ÖNEMİ
- 27 Haziran 2025 - KUR'AN-I KERİM'İN İNDİRİLİŞ GAYESİ
- 13 Haziran 2025 - KUR'AN-I KERİM'İ NASIL OKUMALIYIZ?(III) -TEDEBBÜR-
- 30 Mayýs 2025 - KUR'AN-I KERİM'İ NASIL OKUMALIYIZ? (II) -TECVİD-
- 23 Mayýs 2025 - KUR'AN-I KERİM'İ NASIL OKUYACAĞIZ? (I)
- 18 Mayýs 2025 - KUR'AN-I KERİM OKUMANIN FAZİLETLERİ
- 15 Mayýs 2025 - LAFIZ VE MANA AÇISINDAN KUR'AN-I KERİM

İBRAHİM ERKAM
KUR'AN'I TEĞANNİ İLE OKUMAK
KUR'AN'I TEĞANNİ İLE OKUMAK
İslam Tarihi boyunca Müslümanlar Kuran’ı Kerim’in okunması, anlaşılması ve yaşanması hususunda hassasiyet gösterip derin bir araştırma içerisine girmişlerdir. Bu konulardan bir tanesi de Kuran’ın teğanni ile okunması hususudur.
Teğanni kelimesi, sesi güzelleştirmek demektir. Kelimenin kökü ğina ise, nağme, güzel ses, şiir terennüm etmek manasına gelmektedir. Türkçe kullanımda bu kelime daha çok makam ile Kur'an okumaya karşılık gelmektedir.
Kur'ân nazil olunca Hz. Peygamber Arapların adeti olan bazı şarkıların yerine Kur'ân'ın terennüm edilmesini istemiş ve bu suretle "Kur'an'ı teğanni ile okumayan bizden değildir. "diye buyurmuştur.
Teğanni ile Kur’an Tilaveti hususunda, Hadis-i Şerifte geçen teğanni kelimesini, âlimlerin çoğu, sesi güzelleştirmek olarak anlamışlar ve makam ile Kur'an okumanın caiz olduğuna hükmetmişlerdir.
Rasûlüllah (sav), tilavetin nasıl olacağı konusunda İbn Mesud’u (ra) örnek göstererek şöyle buyurmuştur:
“Kim Kur’an’ı nazil olduğu şekilde okumak isterse İbn Mesud’un kıraatini okusun”
Sahabenin, Abdullah İbn Mesud’un kıraatini ısrarla dinlediği ve onun tilavetinin dinleyenleri mest ettiği ve huşuya sevk ettiği rivayet edilir.
Hz. Aişe’den (ra) rivayet edilen bir diğer hadis-i şerife göre, Hz. Aişe (ra), yatsıdan sonra Rasulullah’ın (sav) yanına gelmekte geç kalır. Bunun sebebini soran Rasululah’a (sav) : “Senin ashabından bir adamın Kur’an okuyuşunu dinliyordum. Onun kıraati ve sesi gibisini hiçbir kimseden duymadım” cevabını vermişti. Hz. Aişe (ra) , dedi ki: “Rasulullah (sav), onu dinlemek için kalktı, ben de onunla beraber kalktım. Sonra bana dönerek şöyle dedi: “ Bu Salim Mevla Ebu Huzeyfedir. Böylesini benim ümmetim içinde yaratan Allah’a (cc) hamdolsun.""
Peki yaratılıştan sesi güzel olmayan veya yeteneği olmayan ne yapmalı? Rivayetlere baktığımızda genelde ulema, o kişiye elinden geldiğince Kur'an'ı güzel okumasını tavsiye etmiştir.Teğanni, zorla yapıldığı zaman ise gayri tabi ve yapmacık olur. Okuyanın tabiat ve yaratılışında kabiliyeti olmadığı halde zorlayarak, musiki öğrenir gibi Kur’an öğrenmesi bunun örneğini teşkil eder. Bir de buna musiki gayretiyle tecvid hükümlerinden taviz vermek eklenirse, durum daha da vahim olur ki selefin çirkin görüp zemmettiği teğanni ve terennüm işte budur.
Kur’an’ı Kerim’i teğanni ile okumanın caiz olduğunu söyleyenler, onu okurken tecvid ve tedebbüre riayet etmenin önemini ve bundan hiçbir şekilde taviz verilmemesi gerektiğini vurgulamışlardır. İmam-ı Cezeri, okuyucunun Kur’an’ı güzel sesle ve kulağa hoş gelecek şekilde okumasını tavsiye etmiş, makamlı okuyacağım derken tecvidi terk etme ve kendisini zorlayıp dinleyenlere rahatsızlık verecek şekilde okuma hususunda okuyucuyu uyarmıştır.
Henüz Yorum yok