FURKAN YILMAZ ALTINÖZ

ÝRAN VE ÖZGÜR OLABÝLMEK

ÝRAN VE ÖZGÜR OLABÝLMEK

F. Yýlmaz ALTUNÖZ

Özgürlük nedir sorusuna çok farklý cevap verenler olacaktýr. Herkes kendi IQ’suna göre cevaplayacaktýr. Ýnanç, kültür, ekonomik, siyasal ve ahlaki deðerler bu noktada önemli parametrelerdir. Bu nedenle özgür olabilmek ve özgür kalabilmek kolay bir þey deðildir. Bunun içinde ahlak ve adaleti kuþanmak zorunluluktur.

Bohem yaþam tarzý olanlar özgürlüðü derbeder ve serseri yaþam olarak; Hedonist algýyý hayat tarzý yapanlar özgürlüðü haz ve eðlence odaklý yaþam olarak; Makyavelist hayatý seçenler özgürlüðü baþkalarýný manipüle etme ve sömürme, ahlâka kayýtsýzlýk, duygu eksikliði ve þahsî menfaate aþýrý düþkünlük olarak; Egoizm sarmalýna girenler özgürlüðü kendi çýkarlarý doðrultusunda hareket etmek olarak tanýmlayabilir.

Özgürlüðün çerçevesini her hangi bir mezhep sahibi mezhebi ilkeleri ile çizebilir. Özgürlüðün tanýmýný her hangi bir tarikat baðlýsý tarikatýnýn öngörüsü ile yapabilir. Bir parti mensubu özgürlüðü partisinin tüzüðü çerçevesinde deðerlendirebilir. Bir ulusun/kavmin mensubu özgürlüðü damarlarýnda dolaþan kan ile ifade edebilir. Ýdeolojik baðýmlýlýðý yaþayan kimseler özgürlüðü kendi parti felsefesi ile sýnýrlandýrabilir.

Tarihte veya þimdi yaþanan bir savaþýn taraftarlarý özgürlük anlayýþýný kendi saflarýna hapsedebilirler. Ya da bir düþünürün tespiti ile “Benim seçici özgür irademi kendi içinde baský altýnda tutan, sýnýrlayan ve kayýt altýna alan ve benim yerime seçim yapan þu dört illet zindan, þunlardan oluþmaktadýr; tabiatýn belirleyiciliði, tarihin belirleyiciliði,  toplumun belirleyiciliði, kendi belirleyiciliði” tüm bu zindanlar özgürlük olarak tanýmlanabilir.

Ama bunlar eþyanýn varlýk sebebi olarak yaratýldýðý insanýn ve olaylara bakýþýnýn özgürlük ihtiyacýný ve bakýþýný karþýlamadýðý/karþýlayamayacaðý bellidir. Tamamý iflas etmiþtir. Tarihin tozlu raflarýnda yerini almýþtýr.

Özgürlük tüm bunlardan sýyrýlarak; haz ve hýzdan kurtularak; sersem ve derbederlikten vazgeçerek; Makyavelizm’i ve egoizmi terk ederek; tarikatýný ve mezhebini dinin kendisi zannetmeyerek; izmlerini ve ýrkçýlýðýný çöp konteynerine atarak; kiþinin kendi ve toplumunun aleyhine de olsa muhatabýnýn hakkýný teslim etmesidir.

Özgürlük bir deðerdir. Ahlak ve adaletin beraberinde getirdiði hesap verme bilincidir. Ýnsani canlýlýk belirtisi felsefe ve sosyolojidir. Tarihin beraberinde getirdiði tecrübedir. Ýnsanýn ve eþyanýn olmasý gereken yere konulmasýdýr.

Katil ve Siyonist Ýsrail’in saldýrganlýðý ve katliamý karþýsýnda özgür olabilmek özgürce durabilmek; Ýran’ýn yanýnda yer almaktýr.

Özgürlük kutsaldýr. Onun yanýnda durmakta kutsallýktýr. Kahrolsun Amerika, Ýsrail ve müttefikleri…

Henüz Yorum yok

Ýlk yorumu siz yazýn.

Yorum Býrakýn

E-Mail adresiniz yayýnlanmaz.







Yazarýn Diðer Makaleleri