FURKAN YILMAZ ALTINÖZ

VÝZYON VE NÝTELÝK

VÝZYON VE NÝTELÝK

F. YILMAZ ALTUNÖZ

Vizyon sahibi olmak; ileri görüþlü ve gerçekçi olmayý, ayaðý saðlam basan planlar ve hayaller kurmayý ifade eder. Ciddi okumalar, bilgi, birikim, tecrübe ve yüksek düþünme faaliyeti; insaný vizyon sahibi yapar. Vizyon sahibi insanlar, analiz gücü yüksek insanlardýr. Kahve kültürü, sokak birikimi, sorumsuzluk hali insaný vizyon sahibi deðil; þarlatan yapar. Yerel ve küresel anlamda her zamankinden daha çok vizyon sahibi insanlara ihtiyaç vardýr. Sorumluluk duygusu, insaný nitelikli yapar.

Seni yaratan Rab, sana; “Biz emaneti (sorumluluðu) göklere, yere ve daðlara sunmuþtuk da onlar bunu yüklenmekten çekinmiþler, (sorumluluðundan) korkmuþlardý. Onu insan yüklenmiþti. Þüphesiz ki o (insan), çok zalimdir, çok cahildir.” diyerek seslendi. Sana “sorumluluðun” göklerden, yerden ve daðlardan daha büyük olduðunu söyledi. Hatýrlattý. Anlattý.

Nedir sorumluluk? Nelerden sorumluluk? Kime karþý sorumluluk? Kim sorumlu olur? Sorumluluk; canlý ve insan olmaktýr. Bireye, aileye, çevreye, topluma, devlete, tarihe sorumluluk. Varlýða karþý sorumluluk. Aklý olan, vicdaný olan, insan olan, özgür olan, düþüne bilen, sosyal olan, daha çok imaný olan; sorumlu olur.

Modernizm dilinde vizyonsuz insan yer almaz. Çünkü modernizm muhatabýna yani insana tanrý rolünü yüklemiþtir. Tanrýlar her þeyi bilir! Her yerde ve her þeyde insan söz sahibidir. Ama hakikatte ise böyle deðildir. Çünkü modernizm muhataplarýna þu üç yolu gösterir ve öðretir; mutfaðýn, tuvaletin ve yatak odasýnýn yolunu gösterir. Baþka yollarý deðil…

Vizyon sahibi olamamak, cehalet olarak adlandýrýlýr. Vizyon, cahilliðin zýddýdýr. Cahil; bilmeyen, iþ bilmez, bilgisiz, tecrübesiz anlamlarýna gelen ve halk arasýnda yol-yordam, ilim-irfandan haberdar olmayan kimsedir.    

Ve Allah (cc) “cahillerden yüz çevir” buyurur. Cehaletin safýnda bulunanlarýn durduklarý yerde farklýdýr. Az ya da çok tehlike arz edenler. Toplumsal barýþý etkileyecek ve düþmanlýk tohumu ekecek boyutta olanlar. Fitnenin boy atmasýna sebebiyet verecek; kin, nefret ve düþmanlýk içeren cehalet davranýþlarýna karþý elbette hür vicdan sahiplerinin dikkatli olmasý gerekmektedir. Sosyal medya mecralarý baþta olmak üzere iletiþimde bulunan insan ve haber kaynaklarýnýn mutlaka bilinen ve güvenilir olmasý ve bu kaynaklardan beslenilmesi Ýslami ve insani bir sorumluluktur.

“Ey inananlar! Herhangi bir kimse, özellikle de kötü huylara sahip biri (fasýk) size önemli bir haber getirirse, bu habere göre hareket etmeden önce, onun doðruluk derecesini iyice araþtýrýn; yoksa bilmeyerek bir toplumun hakkýný çiðnersiniz de yaptýðýnýza piþman olur ve uzun süre vicdan azabýna mahkûm olursunuz!”

“Kötü huy sahibi” bir birey olduðu gibi; kurum, kuruluþ ve devletlerde olabilir. Ýþte bunlara Ýslami dilde ‘fasýk’ denir. Ýsrail, fasýk mý? Tabi ki, fasýk. Hem soykýrýmcý katil hem de varlýk düþmaný. ABD, Ýngiltere, Almanya vd. sosyal mecralarda sorumsuz ve hesapsýz bir þekilde dolaþan haberler ve kaynaklarý da…

Sana sözün sahibi (sav) “ya hayýr söyle ya da sus” dedi…

 

 

Henüz Yorum yok

Ýlk yorumu siz yazýn.

Yorum Býrakýn

E-Mail adresiniz yayýnlanmaz.







Yazarýn Diðer Makaleleri