- 10 Temmuz 2025 - -YENİ- TERAZİNİN KEFESİ BOŞ…
- 01 Temmuz 2025 - BİR YAZ MEVSİMİ…
- 19 Haziran 2025 - CAHİLLİĞE DAİR BİR ÖNSÖZ…
- 12 Haziran 2025 - ESAS MESELE NE?
- 31 Mayýs 2025 - DÜŞÜNCE KOZASI BU YAĞMUR…
- 23 Mayýs 2025 - NİYET, KAPASİTE VE VİZYON…
- 14 Mayýs 2025 - SIRADANLAŞMAK…
- 05 Mayýs 2025 - GELİŞMİŞLİK STANDARTLARI…
- 25 Nisan 2025 - BİR AVUÇ PETROL…
- 18 Nisan 2025 - ANLAŞILMAYAN BİR ŞEY VAR MI?
- 09 Nisan 2025 - MEDENİYET, TEKNOLOJİ, YABANCILAŞMA
- 19 Mart 2025 - TURİZM VE KALKINMA
- 12 Mart 2025 - GARİPSENECEK BİR DURUMDU BU.
- 05 Mart 2025 - İNSAN BU YA...
- 28 Ãubat 2025 - YÜZEYSEL NETİCELER…
- 19 Ãubat 2025 - MESELE YÜK ALMAK…
- 13 Ãubat 2025 - SORUNLAR VE ÇÖZÜMLERİ…
- 06 Ãubat 2025 - KURAKLIK, DEPREM VE SAVAŞLAR
- 01 Ãubat 2025 - AİLE, BOŞANMALAR VE TESPİTLER…
- 25 Ocak 2025 - MESELE, BUNDAN MI İBARET?
- 16 Ocak 2025 - BİLGİNİN FAY HATTI (1)
- 08 Ocak 2025 - ARABESK KÜLTÜR…
- 02 Ocak 2025 - COĞRAFİ SİYASET…
- 26 Aralýk 2024 - İLETİŞİM VE ULAŞIM…
- 18 Aralýk 2024 - İKLİM MÜLTECİSİ
- 11 Aralýk 2024 - KÜRESELLEŞME VE SORUNLAR…
- 05 Aralýk 2024 - KİM NE ANLADI?
- 27 Kasým 2024 - TEŞBİHTE HATA VAR MI?
- 20 Kasým 2024 - İKLİM VE ÇEVRE…

MEHMET TOPUZ
ŞEHİR VE ŞEHİRLEŞME…
ŞEHİR VE ŞEHİRLEŞME…
Dünya nüfusunun yatay hareketliliği şehirlerin lehine doğru ilerlemektedir. Tabi burada lehine ifadesinin kavramsal değerine dair konuşulması gerekenin olumlu anlamından ziyade olumsuz yönü itibariyle daha dikkat çekici bir hal almış gibi durmakta. Belki bunun için şunu rahatlıkla söyleyebilirim. Aşırı nüfus yığılması belki gelecekte gerekli alt yapının tesis edilmediği anda bir takım problemleri beraberinde getirebilir.
Gelişmişlik şartlarının sağlanması ya da sağlanamaması ayrıca bunun meydana getirdiği göç olgusu bir şehirleşme kavramını ortaya çıkarmış bulunmakta. Galiba dünya ülkelerinin de yüzleşmek zorunda kaldığı çarpık şehirleşme anlayışı olsa gerek bu.
Göç faaliyetinin yönü kırsal kesimden şehirlere ya da şehirlerden kırsal alanlara doğru değişmesi ekonomik kalkınma şartları, işsizlik gibi durumların yanı sıra dünya üzerinde savaşların, doğal afetlerin, yetersiz beslenme durumlarının, susuzluk ve doğal kaynakların bilinçsiz tüketilmesine kadar konuyu ilerletebiliriz. Ve beraberinde bu gibi eksilerin oluşturduğu göç olgusu, şehirleşme adına birçok problemleri de beraberinde getirebilir.
Şehirleşme anlayışı yeni bir problemi de ister istemez gün yüzüne çıkaracak ve çevre sorunlarının oluşmasına ve oluşan bu sorunlara yönelik problemin kaynağı, yeni bir çözüm üretme arayışına götürecektir. Belki de insanın bu anlamda tek sığınağı da teknolojik faaliyetler olsa gerek. Çünkü beşeriyetin kendi bunalımından bir şekilde kurtulması gerektiği de beynin bir çalışma yöntemi olsa gerek. Teknoloji elbette önemli fakat teknoloji sayesinde doğaya haddinden fazla müdahale de sonuçta çevreyle ilgili şehirleşmenin getirdiği yeni bir veriyi de konuşmak zorunda bırakacak gibi durmakta.
Tabi hızlı şehirleşme sürecinin, normal seyrinden çıkması ve göçün etkisiyle bir takım problemleri beraberinde getirmiş olmasının en başında konut problemlerinin yaşanması olacaktır. Sürecin olması gerekenden daha hızlı olması normal seyrinde seyreden sürecinde kesintiye uğramasına neden olması kaçınılmaz son olarak, beşeriyetin problemlerine bir yenisini daha ekleyecektir.
Bu hızlı şehirleşmenin meydana getirdiği en önemli problem olarak eğitim sorununu konuşabiliriz. Yetersiz eğitim, eğitimsizlikten daha tehlikeli olduğu bilinen bir gerçek. Bilmeyene öğretmek kolay olacaktır fakat yeterli ile yetersiz eğitim arasında kalınması ciddi anlamda bir problem oluşturabilir. Çünkü herkes her şeyi yeterli ve yetersiz olanın dışında fazlasıyla biliyor olma ihtimali sosyolojik anlayış kabiliyetini de düşürebilir. Bu da sonuçta bir gürültü kirliliği oluşturabilir mi? Bilemeyeceğim.
Tabi coğrafyacı olmam hasebiyle, dünya coğrafyasının günümüz dünya sorunlarına dair güncel bir bakış açısı oluşturma derdinde olmam ve bu yüzyılda yaşayan bir birey olarak görülen sorunların çözümüne dair geçmişin düşünce anlayışının dünya nezdinde zihinlerde kırıldığı bir dönemde şunu söyleyebilirim.
Savaşları durdurun… Eğitim faaliyetlerinin niteliğinin artması, gürültü kirliliğinin azalmasının yanında çevre sorunlarının ortadan kalkmasına kadar birçok parametreyi beraberinde getirebilir. Bireyin donanımlı olması elbette bakış açısının kavi, anlayışının yeterliliği bir nebze olsun şehirleşme ve ekolojik kaygının niteliğine yönelik bir çaba oluşturabilir.
Sonuçta şehirleşme anlayışı sanayi faaliyetlerinin gelişmesine bağlı olarak kaçınılmaz bir durum. Çünkü göç olgusunun şehirleşmeyle beraber akıllı kentlerin varlığına kadar uzanan bir süreci beraberinde getirmiştir. Şehirleşmeyi bireyin şehirli anlayışından uzakta işlemekten ziyade bir bütünün parçası olduğunu da unutmamak gerekecektir. Sağlıcakla kalınız.
Henüz Yorum yok