MEHMET TOPUZ

ESAS MESELE NE?

ESAS MESELE NE?

Esas meselenin ne olduðunu bende bilmiyorum. Bilmediðimin farkýnda olmanýn bilincini taþýmak derin bir sessizliðe ev sahipliði yapýyor. Belki de bilenle bilmeyen arasýndaki farkýn sýnýr çizgisini esas ve usul yönünden derinlemesine öðrenmek gibi bir bilince sahip olma sorumluluðu taþýmakta, insan olmanýn gerekliliðidir. Çünkü insan olmanýn bilinç seviyesi de beþeriyetin içinde bir makam olsa gerek.

Ýlmin kendini bilmekle baþladýðý gerçeðini kenara köþeye deðil de beynin tam merkezine yazmakta tam da bu sebeple geçerli bir kaný deðeri taþýdýðýný söyleyebilirim. Esas mesele derken belki baþlýðýn kendi içindeki varsayýmlarý üzerinden bir fikri altyapý oluþturma gayreti, cümleye felsefi bir derinlik katar mý onu tahmin etmek neden sonuç iliþkisi üzerinden illiyet baðý kurabilir diye düþünüyorum.

Sebeplerine mazhar olunmamýþ bir veri üzerinde sonuçlarý üzerine yorum yürütme gayreti de sonuçta meçhul bir çabanýn ürünü olabilir mi? Yoksa esas mesele bu mu?

Tabi cümlenin de soruya muhatap olmasý her daim cevaplanacaðý anlamý da taþýmamaktadýr. Çünkü cevabýn kendi içinde sonuçlarý üzerinden bir yorum barýndýrmasý saðlýklý olup olmadýðý neticesini beraberinde getirebilir; sonuçta, bir yanýlgýyý ortaya çýkarabilir. Beþeriyetin þaþma ihtimali böylece insan kavramýndan uzaklaþmasýna neden olabilir mi? 

Esas mesele ne? Meselenin kendisine bir esas arama gayreti beþeriyetin var olduðu günlerden bu yana var olagelmiþtir. Yani ortada sorgulamaya, düþünmeye sebep ve sonuç iliþkisine dair bir var olma meselesi var burada. Yani var olmak, düþünmek, akýl etmek, esas meselenin de insan olmak olduðu bilincinin ta kendisi olsa gerek. Sonuçlara odaklanmak ve sebeplerden uzaklaþmak; sonuçsuz sebebin neden olduðu sebepsiz olma durumunun varlýðý burada bir þüpheye düþtüðü gibi sebebin kendisi de bir varlýk alanýndan uzakta olacaktýr.

Paragrafýn içeriðine dair belki anlaþýlmama durumundan kaynaklý, yeni bir açýklama durumuna yönelebilirim. Yazar burada ne anlatýyor sorusuna beynin maruz kalmasý sevindirici ancak yukarýdaki ifadenin içeriðine dair bir sorgulama alanýnýn yeni paragrafta yer edinmiþ olmasý kendi içinde bir sebep sonuç iliþkisi barýndýrmýyor mu? Burada cümleye sonuç üzerinden devam edecek olmam sebebin varlýðýna dair bir varlýk alanýndan kaynaklý deðil mi? Sonuçlar hep böyledir; fakat sebebi bilinmeyen bir sonucun yoruma maruz kalmasý; esas mesele ne sorusunun muhataplýðýný kendi içinde taþýmaya devam edecektir.

Esas mesele, meselenin esas olmasý kadar mühimdir. Meselenin iþte buradaki önemi insanýn önemsediði ve deðer verdiði oranda makbul ve geçerli bir alaný kapsamaktadýr. Yorumlamanýn mütekabiliyet alaný, beþer ifadesinin kavramsal içeriðinden çok uzaktadýr. Biraz daha insan olma vasýflarýnýn içeriksel deðerini kendi içinde barýndýrmaktadýr. Kaderin yaþý, yok… Cümlenin, kaderi belki derinlemesine konuþacak kadar yetkin deðilim fakat insanýn yorumunda yer ediniyor ya da yaþýyor. Belki de sebepsiz sonuçlar, sonucu olmayan bir sebebin yaþam hikâyesidir bu. Bilemeyeceðim.

Esas mesele ne; sorusunun karþýlýðýna herkes karþýsýna cümleyi alýp, þöyle geçip bir kenara bir þeyler yazsýn desem, elbette dünyaya; insana, beþeriyeti dair bir þeyler söyleyebilir ya da yazabilir. Esas meselenin ne olduðuna dair bir cümle de ben yazacak olsam þunu yazardým. “ Ýnsan olmak.”

Ýlimle insan olmak, düþünmekle, galiba vicdanlý olmakla, kapitalizmin her þey olmadýðýný sadece bir þey olduðunu bilmekle, saygýnýn ne demek olduðunu anlamakla esas meselenin sebep ve sonuç barýndýrdýðýný, konuþmanýn ne demek olduðunu, susmanýn deðerine dairdi esas mesele. Meseleye esas kazandýrmaktý galiba insan olmak.

Saðlýcakla kalýn…

Henüz Yorum yok

Ýlk yorumu siz yazýn.

Yorum Býrakýn

E-Mail adresiniz yayýnlanmaz.







Yazarýn Diðer Makaleleri